Begroting 2021
portal

Klimaat en Milieu

Bijdragen aan de energietransitie

Toelichting

Sinds 2017 werkt de provincie actief aan het stimuleren van de transitie naar een circulaire economie. In mei 2017 is daarvoor het Ontwikkelperspectief Circulaire Economie `We maken het rond’ vastgesteld en een actieagenda voor de jaren 2017-2020. De ambities ten aanzien van de transitie naar een circulaire economie zijn onverminderd groot en herbevestigd in het Coalitieakkoord 2019-2023 'Duurzaam doorpakken!'. De ambitie om in 2050 100% circulair te zijn als provincie en in 2030 halverwege, blijft de provinciale leidraad. Daarnaast is circulaire economie opgenomen in de Omgevingsvisie NH 2050 Balans tussen economie en leefbaarheid.
In de nieuwe actieagenda circulaire economie voor de jaren 2021-2025 wordt op basis van de ervaringen en leerpunten van de afgelopen jaren meer focus aangebracht in de activiteiten en maatregelen. De provincie zet in op de volgende rollen om de ambitie te behalen:  
stimulator en aanjager, verbinder, kennisdeler en kennisontwikkelaar en beleidsmaker.
De ambities voor circulaire economie in Noord-Holland krijgen langs de volgende drie sporen inhoudelijke invulling: circulair ondernemerschap en innovatie, ketensamenwerking en ruimte. Een discussienotitie met daarin de hoofdlijnen van de nieuwe Actieagenda is in mei 2020 door GS vastgesteld en in juni met Provinciale Staten besproken.
In de Actieagenda 2021-2025 komt een uitgewerkt bestedingsplan met concrete maatregelen. Hiervoor is € 1,05 miljoen beschikbaar gesteld in het coalitieakkoord “Duurzaam doorpakken”. Hiermee kunnen via de drie inhoudelijke sporen middelen worden verdeeld. Zo kan het innovatieklimaat voor bedrijven versterkt worden en daarmee het circulair ondernemerschap vergroot. Dit kan bijvoorbeeld door vraaggericht kennis te laten ontwikkelen of uitwisseling van kennis en ervaring tussen bedrijven te organiseren. Daarnaast staat het sluiten van grondstofketens centraal in de circulaire economie en hiervoor wordt vooral gekeken naar plastics, textiel, bouw, biomassa en voedsel. Dit kan bijvoorbeeld door bedrijven in deze ketens gericht bij elkaar te brengen voor productontwikkeling, samenwerking en innovatie. De circulaire economie vraagt tot slot ruimte en aandacht in (woning)bouw, werklocaties en fysieke locaties. Dit gaat bijvoorbeeld om noodzakelijke milieuzones om reststromen veilig op te slaan en te verwerken, om woningen zowel duurzaam als circulair toekomstbestendig te maken en om werklocaties zo in te richten dat circulaire samenwerking tussen bedrijven mogelijk is.  
 Een deel van de instrumenten die bijdragen aan het stimuleren van de circulaire ambities worden daarnaast uit andere operationele doelen gedekt. Dit geldt onder meer voor de MKB-innovatie-instrumenten, HIRB+ (herstructurering en verduurzaming van bedrijventerreinen, winkelgebieden en verblijfsrecreatie), de MIT-regeling, Innovatiefonds Noord-Holland en het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland.

Operationeel doel 2.2.2 Bijdragen aan transitie naar circulaire economie

Indicator

Meeteenheid

Gerealiseerd

Streefwaardes

2019

2020

2021

2022

 2023

 2024

Aantal bedrijven deelgenomen aan onze stimuleringsprogramma’s

Aantal

0

60

60

0

0

0

Icoonketens in de vorm van Living labs

Aantal

0

2

2

0

0

0

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2020 15:00:09 met de export van 11/04/2020 14:50:45