Begroting 2021
portal

Groen

Beschermen en ontwikkelen van de groenstructuur

Toelichting

Het landelijk gebied van de regio Laag Holland, het gebied dat grofweg ligt tussen Amsterdam, Zaanstad, Hoorn en Alkmaar, kent veel opgaven voor natuur, landbouw, water, bodem, klimaat, recreatie en landschap. Vanwege de sterke onderlinge verwevenheid van deze opgaven ontwikkelt de provincie een integraal gebiedsprogramma, waarin wordt samengewerkt met gemeenten, het hoogheemraadschap en natuur- en landbouworganisaties. De regiegroep Laag Holland, onder provinciaal voorzitterschap, stuurt het gebiedsprogramma (i.o.) aan. Eind 2021 kan dit gebiedsprogramma worden vastgesteld door Provinciale Staten en door alle partners.
In 2021 is de uitvoering van projecten die een plaats krijgen in dat gebiedsprogramma overigens al volop gaande. Immers, het Klimaatakkoord vraagt in de Nederlandse veengebieden 1 Megaton reductie aan CO2-equivalenten in 2030. Zo wordt met het project Vitaal Platteland–Laag Holland gewerkt in de deelgebieden Burkmeer, Landelijk Noord, Waterland-Oost, Ilperveld, Wormer- & Jisperveld en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. In de Burkmeer doen we praktijkervaring op met de teelt en afzet van lisdodde (30 hectare); in het Ilperveld met aanleg van 50 tot 100 hectare groeiend veen en in Landelijk Noord met 150 tot 200 hectare drukdrainage op landbouwbedrijven. Deze projecten geven ons het nodige inzicht om na 2022 ook in andere gebieden te werken aan de klimaat- en bodemdalingsopgaven.
Onderdeel van het gebiedsprogramma zijn ook de pilots voor NNN-realisatie in het Wormer- & Jisperveld, Eilandspolder-West en Polder Mijzen. De uitvoering van deze pilots gaat voort in 2021, waarna ze zullen worden geëvalueerd. Dan wordt duidelijk of het nieuwe instrument ‘duurzaam agrarisch natuurbeheer’ ook in andere gebieden kan worden ingezet. Ook Polder Westzaan maakt deel uit van het gebiedsprogramma. Door verbrakking van (delen van) het gebied wordt voorkomen dat unieke flora en fauna definitief verdwijnt. Eind 2021 dient een besluit te worden genomen over de voorkeursvariant van verbrakking, na afronding van het lopende integrale gebiedsproces met (onder andere) de betrokken agrariërs. In alle hiervoor genoemde gebieden is sprake van een integraal gebiedsproces, zodat tegelijkertijd stappen worden gezet in de realisatie van het NNN, de Kaderrichtlijn Water (KRW)-doelen, de stikstof-, bodemdaling- en de klimaatopgave. Hierdoor kan ook gebruik worden gemaakt van middelen die het Rijk voor deze doelen beschikbaar stelt.

Deze pagina is gebouwd op 11/04/2020 15:00:09 met de export van 11/04/2020 14:50:45