De provincie Noord-Holland heeft de meerjarige ambitie om snel, flexibel en transparant te anticiperen op ontwikkelingen in een in toenemende mate complexer wordende, veranderende en meer digitale/ datagedreven omgeving. De ontwikkelingen in de omgeving zijn van invloed op de sturing en beheersing van de provincie. De provincie zet de komende jaren in op het verder professionaliseren van haar management control systeem. Dit systeem draagt bij aan het steeds verder 'in control' komen en aan het bereiken van de strategische provincie-doelstellingen.
Het programma Financiële Hygiëne wordt in 2021 voortgezet. In afgeslankte vorm doordat onderdelen naar de lijn worden overgebracht.
Interne beheersing, processen en risicomanagement
De focus van interne beheersing ligt in eerste instantie op de rechtmatigheid en aansluitend op doelmatigheid en doeltreffendheid. Projecten worden uitgevoerd die bijdragen aan onder meer het versterken van de governance, het werken in overeenstemming met wet- en regelgeving, risicomanagement en project- en procesbeheersing.
De ingezette lijn om toe te werken naar de situatie waarbij het college van Gedeputeerde Staten in 2022 zelfstandig een rechtmatigheidsverklaring afgeeft wordt verder uitgewerkt in 2021. Ter voorbereiding hierop is de (Verbijzonderde) Interne Controle op de rechtmatigheid al stevig neergezet in de organisatie. Hiermee is een solide basis gelegd om toe te groeien naar de rechtmatigheidsverklaring in 2022. Een vervolgambitie is om de omslag te maken naar een systeem- en datagerichte benadering waarbij wordt gesteund op de procesbeheersing in de eerste lijn.
Risicomanagement is een essentieel onderdeel van interne beheersing. Risicomanagement blijft ook in 2021 een belangrijk middel om de kwaliteit van de besluitvorming en de effectiviteit en efficiëntie van projecten en bedrijfsvoering te vergroten.